Прикмети і забобони. Чи варто вірити?

Стаття для тих хто вірить у прикмети і забобони або сумнівається. Наші улюблені бабусі і мами в юності вселяли нам віру у прикмети. Їх батьки свого часу також експериментували над дитячою свідомістю.
 
З давніх часів священна віра в «щось», в «знаки долі» тримала в страху велику частину населення. Чому люди вірять у прикмети? Не дивлячись на просування в науці і техніці, до цих пір залишаються віддані шанувальники цих забобонів. Такі люди кроку не ступлять без талісманів і амулетів.
 
Так що ж таке «прикмети»? 
 
На думку вчених, віра в прикмети і забобони людиною - це всього лише спільна робота мозку (самонавіювання) та природних явищ, іноді просто збіги. Люди здавна намагаються пов'язати події свого життя з будь-якими подіями (нібито передбачають подальшу долю). Їм хочеться вірити, що щось віщувало хороше або погане майбутнє. Раніше це  виправдовувалося бажанням людей зібрати побільше врожаю з полів або отримати найкращі результати від полювання і рибалки. Погані прикмети і забобони нібито застерігали їх від небезпек. У кожної нації свої старовинні повір'я і міфи. У наш час ця тема до сих пір актуальна. Згадайте акторів і спортсменів. Цілком розумні дорослі люди, але чомусь люто захищають свою віру в певні прикмети і забобони. Для багатьох відомих людей шлях до слави і успіху був важким. Пробиватися крізь нетрі перешкод і натовпи суперників нелегко.
 
Людська природа надто цікава. Хочеться знати наперед, що чекає тебе в майбутньому. Тут-то і наступає час для впровадження в наше життя містифікацій. Бувалі розповідають новачкам секрети успіху, не забуваючи при цьому згадати що-небудь загадкове. Це допомагає їм піти від реальності і не визнавати погані прогнози. Або навпаки приписувати сприятливим подіям поганий результат. Але якщо в житті багатьох великих людей прикмети не тільки існували, а й збувалися - чи варто визнати, що вони справедливі? Скоріше ні, ніж так.
 
Для пояснення більшості прикмет і забобонів достатньо знати деякі закони фізики, хімії або інших точних наук. Жоден учений не любить зізнаватися в тому, що народні прикмети дійсно «працюють». Їм відомі закони матінки природи не з чуток. Приміром, прикмета про політ на низькій висоті ластівок. Люди скажуть: це до дощу. А вчені пояснять це тим, що птахи полюють на «метеозалежних» комах, які чутливі до перепадів тиску в повітрі (перед дощем тиск знижується). Можна багато чого пояснити з точки зору науки. Просто треба задатися питанням - хочемо ми в це вірити чи ні.
 
Нас завжди тягне на загадки і містифікаціям. А наукові пояснення нас не вражають. Предки казали: якщо багато знати - можна скоро постаріти. У якомусь роді це теж прикмета. Вірити чи не вірити в прикмети і забобони - це вибір кожної людини.
 
Головне не захоплюватися забобонами. Не варто перетворювати своє життя на постійний стрес від очікувань поганого події. Якщо прикмета погана і віщує біду - варто тільки поміняти свою думку про неї (давно доведено, що самонавіювання - сильна «річ»), як всі страхи пропадуть.
 
Але деякі прикмети і забобони існують просто, щоб повеселити нас. Ось деякі з них:

 - Якщо у вас народився малюк, який без кінця кричить і бризкає слиною, то з нього виросте непоганий депутат.

- Коли зустрічаєшся один на один з білим ведмедем, значить це остання прикмета у твоєму житті ...

- Якщо зустрічаєшся на вулиці з дівчиною, у якої великі груди - це на щастя.
 
- Якщо дивитися у дзеркало під час їжі - щастя проешь, якщо дивитися і пити - проп'єш, а в туалеті дзеркала взагалі не радять ставити ...
 
Варто чи не варто вірити в прикмети і забобони вирішувати вам